HOGYAN TANÍTOK?

Az első kérdés, amelyet sokan feltesznek, amikor egy új tanárt választanak (név, cím, telefonszám után), hogy vajon milyen módszer szerint tanít?

Ez egy nagyon fontos része a kezdeti beszélgetésnek, amely igen sok időt vesz igénybe. Hiszen ki akarna rossz lóra tenni?

Úgy gondoltam, hogy mindezt talán lerövidíthetném, hogyha leírom. Tehát következzék az én kiselméletem arról, hogy hogyan fogunk együtt tanulni.

Szeretném megjegyezni: az együttműködésünket erősen befolyásolja mind a kettőnk stílusa. Rengetegféleképpen tanulhatunk együtt.

1. Mindent az adott órán végzünk el.

Nincs házifeladat, nincs önálló gyakorlás (magányosan), az egész tanfolyam úgy zajlik le,mintha bemennél a munkahelyedre dolgozni. Ehhez azt ajánlom, hogy minimum két darab órát vegyél egymás után.

2. Rengeteg önálló feladatot kapsz, melyekről elsősorban csak beszámolsz röviden (az óra elején, és utána gyorsan haladunk is tovább).

Ennek természetesen megvan az az előnye, hogy olcsóbbá teszi a tanfolyamot, hiszen sokkal kevesebb órát kell kifizetned (lévén önállóan tanulsz). Hátránya: ha nem szeretsz, vagy nincs időd egyedül dolgozni, akkor sokkal lassabban fogunk haladni. Ugyanúgy, mintha mindent az órán végeznénk el.

3. Megnézed az általam kiadott DVD-ket (csendes magányodban), és meghallgatod az általam készített hanganyagokat. Csupán konzultálni jársz hozzám.

Ez körülbelül az első és második verzió keveréke. Minthogy a DVD-ken látsz engem, és a hangfájlokban hallod a hangom, így igen kevés időt kell arra szánni, hogy együtt tanuljunk.

A dolog igen jelentős hátránya: a tanulás folyamata nem alkalmazkodik hozzád. Tehát, amíg az előző kettő lehetőségnél személyre szabottan tanulhatunk együtt, és konkrét cél elérésének érdekében (pl. pincér akarsz lenni egy luxushajón, vagy autóvezető oktató Angliában, stb…), úgy alakítom ki a tanulás folyamatát, hogy figyelembe vegye nemcsak a célt, hanem a személyiségedet is.

Ez azt jelenti, hogyha például te otthon vagy a számítástechnikában, akkor számítógépes példákon keresztül ismerheted meg a nyelvet (pl. mondhatom azt, hogy az angol nyelvtan hasonlít a programozáshoz; vagy ha netán autóvezető oktató lennél, akkor hasonlíthato az angol nyelvet a kresz szabályaihoz, illetve az autó működéséhez hasonlítom a könnyebb megértés kedvéért). Lényeg, ami lényeg: a te gondolkodáshodnak megfelelően magyarázok. Ez a harmadik esetben nem lehetséges, hiszen elsősorban az előre ekészített DVD-ket nézed, és a hanganyagod hallgatod.

Több verzió is lehetséges, de ezen három alapfajtából indulunk ki.

Nem tudlak megtanítani 20, vagy 40 óra alatt. Ha esetleg létezik ilyen módszer, én nem ismerem.

Nem használok Headway-t, vagy más ehhez hasonló tankönyveket, mert nem tartom logikus felépítésűnek a bennük lévő tananyagot.

Nem iratok szódolgozatot, mert azt tartom, hogy inkább mondatokat írjunk (sokat). A szövegkörnyezetben tanult szó jelentése jobban megmarad az egyenként bemagoltaknál.

Természetesen, ha rendelkezel bármilyen angol nyelvkönyvvel, akkor abból tudok nekedrengeteg feladatot adni, mert bár – mint említettem – nem logikus felépítésűek (tehát nem tudom rájuk alapozni a tanfolyam menetét), de rengeteg kreatív és érdekes feladat van bennük. Megjegyzem, a Headway olvasmányai kifejezetten színvonalasak.

Nem kell pánikba esned, az összes birtokodban lévő tankönyvet fel tudjuk használni.

Amennyiben nem rendelkezel tankönyvvel, úgy el tudlak látni a megfelelő feladatokkal, amelyeket akár interneten keresztül, akár postai úton is el tudok juttatni hozzád.

Akár online, akár élőben tanulunk együtt, mindeképpen egy konkrét – általam kidolgozott – módszer szerint tanítalak. Ez a folyamat nem kívánja meg, hogy pontosan hetente kétszer, vagy többször vegyél órákat. Minden óra kezdetén – akármikor legyen is az – ott folytatjuk, ahol előzőleg abbahagytuk.

céltól függően, amit az elején kitűzünk, különféle óramennyiségeket szükséges venned, de amit általában szoktam ajánlani: ahhoz, hogy a tudásodat jelentős mértékben fejlesszük, általában 100 óra szükségeltetik. Ha ennyit vásárolsz egyben, akkor kapsz kedvezményt.

Természetesen annyi órát veszel, amennyit csak szeretnél (akár egyet is).

Ez hát nagy vonalakban a hozzáállásom a tanításhoz/tanuláshoz.

Összefoglalva: az van, amit te szeretnél; úgy haladunk, ahogy neked kényelmes; de szigorúan elvárom, hogy mindig csak akkor haladjunk tovább, amikor az alapokkészségszinten mennek.

Csakis akkor léphetünk tovább.

Amikor felveszed velem kapcsolatot, megtervezzük a haladás menetét. Viszont amennyiben a fentieket elolvastad, talán már van elképzelésed a lehetőségekről és korlátokról.

 3,683 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.