Angol nyelvtanár

Definíció: az angol nyelvtanár egy olyan személy, aki

  1. ismeri az angol nyelvet
  2. tapasztalta azt élő környezetben
  3. naprakész tudása van
  4. kidolgozott módszere van az oktatásra
  5. türelmes, jó emberismerő
  6. segítőkész

definíció: angol tanárEnnek vajon minden angol nyelvtanár megfelel, akit ismersz (vagy aki tanított téged)?

válaszadás erre a kérdésre nem az én tisztem, amire viszont tudok válaszolni az az, hogy – a többiek és én – nyelvtanárok vagyunk-e?

1.
Ismerjük az angol nyelven, hiszen hosszú évekig tanultunk. Az a tény, hogy minden sorozatot, filmet, könyvet (amely eredetileg angol nyelven készült) angolul olvasunk, már nem lep meg senkit (bár hozzá kell tennem, néha a magyar fordítás igen kiváló tud lenni).

2.
Minden egyes tanár, aki nálunk taníthat téged (beleértve engem is) járt kint Angliában. Nem nyaralásról van itt szó! Élt és dolgozott odaát, a nagy szigeten.

3.
Mivel tudunk angolul, és az internet tele van információval (ezen információk pedig angolul vannak) ezért teljes mellszélességgel kijelenthetjük: abszolút naprakész tudásunk van. Nem csupán az angol nyelvről, de a világban történő eseményekről is. Gondoljunk csak itt az egyiptomi tüntetésekre, melyekről a magyar sajtóban alig volt néhány szó (az is későn).

4.
A kidolgozott módszert nem egyedül dolgoztam ki. Hogy is lehetne? Még ha valaki kifejezetten tanárnak készült is, sem biztos, hogy egyedül képes átlátni egy ilyen komplex és szerteágazó témát. Egy tanterv nem csak a tanításról szól, benne van a kultúra, amódszer, a filozófia.

5.
A türelem nagy erény. Bizony nem könnyű, főleg a feledékeny tanulókkal. Annak ellenére, hogy szerény személyem nem találja nehéznek a türelem gyakorlását, ez (a statisztika legalábbis azt mutatja) nem egy teljesen hétköznapi dolog. Sok tanár először ember és aztán angoltanár, pedig ennek fordítva kell lennie.

6.
Végül, de nem utolsósorban, segítőkészek vagyunk. Ez azonban nem szabad, hogy kimerüljön abban, hogy miféle könyveket is ajánlunk a nyelvtanuláshoz. Segítünk bármiben, ami az angol nyelvvel és kultúrával kapcsolatos: utazás, munka, tanulás, akár azt is el tudom mondani, Angliában mely boltban érdemes vásárolnod (ha elmondod, mit szeretnél).

Ez hát a jó angoltanár definíciója – szerintem.

 3,646 total views,  2 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.