És hogyan válasszunk tanárt?

Persze éssel kezdeni egy mondatot nem túl népszerű húzás, egy címnél pedig kifejezetten veszélyes. Mindezen váratlanul meglepő kreativitásözön ellenére a mai témánk igenis lényeges. Nemcsak azt befolyásolja, hogy milyen hamar érhetjük el a kitűzött célt, de (ha rosszul választunk) el is ronthatja a nyelvtanulásról alkotott – egyenlőre még – pozitív képünket.

Amikor eldöntjük, hogy szükségünk van a nyelvtanulásra, és befejezzük a halogatást, akkor szeretnénk azonnal megtalálni a legtökéletesebb megoldást (amely ezen témán belül a megfelelő tanár vagy nyelviskola).

Azonnal márpedig nem lehet semmit sem vásárolni – mondhatád rögtön, nyájas olvasó, és valóban, igazad lenne. Minthogy autót sem két nap alatt választunk, ezesetben is végig kell vizslatnunk a kínálatot.

Hogyan lehet mindezt megtenni? A válasz korántsem egyértelmű. Az első megoldás, amely a fejünkből kipattan, nyilvánvalóan az internet.
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy míg külföldön (értsd pl.: Anglia) igen magas szinvonalon használják az internetet, és professzionális weblapok és kreatív megoldások vásárolhatók minden utcasarkon, méghozzá megfizethető áron (talán a minden utcasarok picit túlzás); addig kis hazánkban nem.

Mint minden vállalkozás, a nyelviskola/tanár is szeretné olcsón megúszni a dolgot, ha már a weblap – szinte – kötelező része az életünknek. Ennek megfelelően léteznek ronda, cserébe használhatatlan weboldalak, vagy szépek, de bonyolultak is. Sajnos a két kategória egyikébe sem fér bele az egyszerű, illetve az áttekinthető, vagy éppen azinformatív tulajdonság.

Mit lehet tenni? Választjuk a kevésbé rosszat.

De a fentebb leírtak azt jelentik, hogy Magyarországon nicsen jó nyelviskola/nyelvtanár? Koránt-.éásem. Bizonyosan mindenki hallott már jó tanárokról, iskolákról. Van, aki járt is oda.
Hadd jelentsem ki (én is) azt a blődséget, hogy ne ítélj könyvet a borítójáról.

Viszont igenis ítéljünk könyvet a tartalmáról.

Tehát: lehet egy nyelviskola weblapra ronda, de ha még az információ is furcsa… akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs rendjén.

Egy weblap két félből tevődik össze: dizájn és tartalom. A dizájn olyan, amilyen. Tartalmazza a weblap struktúráját is. Kevés pénzből nem jó dizájn készül.

Viszont a tartalmat a weblap/iskola megálmodói szülik. Ergo, ha nem tetszik a tartalom (a mondatok, magyarázatok, táblázatok, stb…), akkor bizonyos: az iskola/tanár nem jó.

Mindenki azt mondja magáról: válassz engem, én vagyok a legjobb megoldás. Alkalmanként hozzáteszik, hogy mindenki más (konkurencia) buta, nem jó.

Ha mindenki ezt mondja, akkor olyan, mintha senki nem mondana semmit. Persze, hogy ők a te embereid, hisz a pénzedet akarják. Én is azt akarom. Ha odajönnél hozzám, és megdobnál egy tízezressel (csak úgy), garantáltan elfogadnám. Te nem? 🙂

Maradt tehát, ami a „mi vagyunk a legjobbak”-on túl van. Sok esetben nincs semmi. Esetleg még: válassz minket, személyre szabott képzés, stb…

Ezt én is mondhatom (mondom is). Máshogy nehezen lehet oktatni.

Ami ezeken túl van (információ a vállalkozásról, filozófia, stb…) – már ha van -, az fogjameghatározni, hogy: kik ők, hogyan tanítanak téged, mennyire rugalmasak, vagy éppentapasztaltak (mind a tanítás, mind az idegen kultúra terén).

Nem kívánom tovább húzni az időd, helyette összefoglalom: kérlek nézz szét, nyájas olvasó, tájéozódj! Olvasd a webet! Ha valaki hozzád jön, hogy meggyőzzön: tanulj nála (mindenképpen), azt ne válaszd.

Ha megtaláltál engem (a neten), megtalálsz másokat is.

Ezen a weblapon leírom mindazt, amit gondolok a tanításról, az angol kultúráról, a magyar kultúráról és egyéb (mélyen) filozofikus témákról. Ezt bizonyára mások ismegteszik, hogy megismerhesd, majd kiválaszthasd a megfelelő tanárt.

Gondolj csak bele: a következő hónapokat, éveket vele/velük fogod eltölteni; és a tanulás nem könnyű feladat, csakis a legjobb környezetben érdemes hozzálátni.

Illetve ne feledd: mások nem hívnak téged nyájas olvasónak.

 3,606 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.