Angol szókincs

A szókincs nagyon fontos dolog: lehetővé teszi, hogy megnevezzünk dolgokat magunk körül, és a szavakat mondatokba illesszük.

De hogyan tanuljunk szavakat? Biztos van valami egyszerű módszer, mint például leülni egy szótárral és magolni.

A szótár bevágása nem egyenlő a szókinccselSajnos azt kell mondjam, bár nem haszontalan, a magolás az egyik legrosszabb megoldás. Hosszadalmas ugyanis. Tegyük fel magunknak a kérdést: miből áll a nyelv?

Szavakból?

No igen, de mégsem teljesen. Hiába mondom egymás után azt a három szót, hogy: iszik, kocsma, kutya. Ebből nem értjük meg azt, hogy eredetileg ezt szerettem volna mondani: A kocsmánál ivott egy kutya.

Persze talán nem ez a legtökéletesebb példa, de a tényt nem változtatja meg: a nyelv nem pusztán szavak összessége.

Mondatokból?

Ez talán az egyik legjobb megközelítés. A nyelv mondatokból áll. Persze ez is hibás valamelyest, mert összefüggéstelen mondatokat is mondhatunk egymást után, és továbbra sem tudja a hallgató, mit is akartunk mondani.

A nyelv a szokások, az értelem és mondatok összessége, melyekhez elengedhetetlen a szavak ismerete. Azt mondhatjuk tehát, hogy a nyelv a szavakra épül, de valami sokkal több annál.

Ezért tartom jó megoldásnak, ha a szavakat mondatokkal, szituációkkal együtt tanuljuk meg.

Tehát, ne üljünk le egy szótárral magolni! Vegyünk életszerű példákat, és nézzük meg, milyen szavakat használhatunk hozzá.

Ily módon könnyedén elkerülhető, hogy csupán azokat a szavakat tanuljuk meg, amiket egyébként is tudunk már magyarul. Hiszen kit érdekel a kertészeti szakzsargon és a virágok nevei, amikor magyarul sem tudja őket (ez lennék én: valóban nem tudok virágneveket, de mondjuk a fákat sem tudom megkülönböztetni – csak az alapokat tudom, pl.: rózsa, fenyőfa, stb…).

Ha nálunk tanulsz, a szótárfüzeted is inkább mondatokkal van tele, semmit egyszerű szavakkal.

 3,679 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.