Hogyan tanuljunk szavakat?

Az ember rengeteg idejét öli bele a szavak tanulásába. Ez általában azért van így, mert arra gondol – és mellesleg jogosan, a józan paraszi logikát használva -, hogy ez a kulcs a nyelvhez. Minnél több szót tudunk, annál jobban megy a nyelvtanulás és a nyelvtudásunk is gazdagabb. Természetesen nem fogom azt mondani, hogy ez így ebben a formában butaság. Ugyanis minden egyes megtanult szó az angoltudásunkat gyarapítja.

Fura angol szavak, fura betűtípusokkal

Viszont szeretném megjegyezni: létezik aktív éspasszív szókincs a világon. Ez mindenkinek van és mindenkinek a sajátja.

A passzív szókincs az, amit hallasz, látsz ésfelismersz,megérted a jelentését.

A másik (az aktív) pedig: amikor megpróbálszmegfogalmazni egy mondatot, akkor eszedbe jut. A második lehetőség, hogy ránézel egy tárgyra és tudod az angol nevét. Ez az aktív szókincs (ezt sajnos gyorsabban elfelejted, mint a passzívat).
A nyelvtanulás során a különböző mondatok gyártása közben, illetve a filmnézés/könyvolvasás folyamata alatt a passzív szókincs automatikusan gyarapszik. Az aktív szókincset viszont csakis gyakorlással fejleszthetjük, mert arra nem nem fogunk emlékezni, amit nem használunk.
A nyelvtanulás sajnos ebből a szempontból nem olyan, mint a biciklizés: el lehet felejteni. És amit elfelejtettünk, azt kénytelenek leszünk újratanulni.
Pontosan emiatt az a szerény tanácsom, nyájas olvasó, hogy ne foglald le drága idődet külön szótanulással. Rengeteg képes szótár és játékos feladat létezik, hogy fejleszhesd a szókincsed. Bár nem mondom azt, hogy ezek fölöslegesek; sokkal jobban teszed, ha inkább mondatokat gyártasz.
Magyarra lefordítva: olyan feladatokat oldasz meg, amelyek során egyaránt fejleszted aszókincsed és gyakorlod a már megtanult nyelvtani elemeket. Ugyanis (bár lehet, nincs igazam) a nyelvtan sokkal fontosabb a szókincsnél.
Ha valaki kevés szóval, jó nyelvtani tudással fejezi ki magát, akkor bizony könnyedén megértik és képesek segíteni neki az ismeretlen szavak megtalálásában.
Például: egy repülőtéren nem jut eszünkbe a csomag (angol kifejezés). Nagyobb esélyünk van arra, hogy a körbeírt “hol vannak azok a … tudod, amiket cipelni kell?” kérdés a biztonsági őrben elindítja azt a folyamatot, melynek során megmutatja, hogy hol is keressük a csomagokat.
Viszont, ha csak azt hajtogatjuk, hogy “csomag, csomag” angolul, nem fogja tudni, mit akarunk a csomaggal kezdeni: vajon keressük; vagy már megtaláltuk, de szeretnénk tudni, hova rakhatjuk; esetleg elvesztettük és be szeretnénk jelenteni?
És így tovább.
Tehát, nyájas olvasó, amennyiben együtt tanulunk, igen kevés szótanulási feladatodlesz. Ezzel szemben rengeteg szót meg fogsz tanulni, mert minden egyes órán használni fogod a már megtanultakat, miközben mondatokat gyártunk különböző feladatok keretében.
Abból indulok ki, amikor mindezt megfogalmazom, hogy a jó nyelvtani tudásmagabiztosságot sugall (mind a külföldiek felé, mind saját magunknak).

 3,707 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.