Újrakezdők

Nyájas olvasó, tudom milyen nehéz fába vágod a fejszédet, amikor úgy döntesz, hogy újrakezded az angoltanulást. Nem tudom mennyire érzed, hogy jóval nehezebb dolgod van, mintha most kezdenél hozzá, életedben először.

A Windows XP leállítási párbeszédablakaNemes egyszerűséggel azért, mert már van egy előzetes tudás a fejedben és e tudás komoly konfliktusba is keveredhet a fejedbe bejutni próbáló újdonságokkal. Könnyedén előrodrulhat, hogy az új tananyag kihúzza a lábad alól a talajt, mert valljuk be, egy előzetes tudás birtokában úgy gondolja az ember, hogy egy biztos alappal rendelkezik.

Azonban ez nem minden esetben igaz.

Különösen akkor nem, ha nyelvtani hiányosságaid is vannak. Rengeteg nyelviskola úgy gondolja, hogy a könnyű és gyors eredmény elérése érdekében kihagyja a nyelvtani elemek részletes taglalását. Emiatt örök bizonytalanságban vagy, nyájas olvasó, mert az új anyagot nem tudod ráépíteni az előzőre, ugyanis az – mint olyan – nem létezik.

Hadd mutassak egy egyszerű példát. Az angolban két darab jelen idő van: azegyszerű és a folyamatos. MInd a kettő jelen idő és jelenben történő cselekvést/történést fejez ki. Ha nem érted meg a kettő közötti lényeges különbséget, akkor nem tudod megtanulni a múlt és a jövő időt, illetve a maradék 6 igeidőt, mivel azokból is 2-2 létezik (összesen 12 darab).

A logikájuk pontosan a jelen időre épül.

Amennyiben az előző nyelviskolád nem magyarázta el a különbséget és nem tudodkészségszinten alkalmazni őket, úgy kénytelenek vagyunk szinte elölről kezdeni a nyelvtanulást. Így kétszer annyi időt kell rászánnod, hogy megértsd ezt a két igeidőt (ugyebár eltöltöttél néhány órát az előző tanfolyamodon, és most kezdheted újra).

Ezért – és az ehhez hasonlók miatt – nehéz az újrakezdők dolga.

Ehhez hozzájárul még az az elkeserítő gondolat is, hogy már réges-rég előrébb kéne járnod.

Azt tudom javasolni, hogy az első pár órában mérjük föl az előzetes tudásod és akkor ki fog derülni, hogy újra kell-e kezdened az egész tanulási folyamatot.

Egy dolgot nem tehetek meg (és ebben nagyon szigorú vagyok): nem hagyhatom, hogy a látszatra építsünk, mert mint tudjuk, a látszat néha csal.

 3,657 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.