Milyen korban érdemes elkezdeni a tanulást?

Mielőtt komolyan számításba vennéd azt a tényt, nyájas olvasó, hogy túl késő elkezdened angolul tanulni, én azt javaslom, hogy az ilyen gondolatokat sürgősen felejtsd el.

Tény, amit tény, amikor elhagyjuk az iskolapadot, akkor bizony elszokunk a tanulástól. De gondold csak végig, a munkád sorány milyen sok újdonsággal találkozol, amiket mind-mind meg kell tanulnod, hogy ne tegyenek lapátra ebben a folyton változó vilában.

Tehát nem mondhatjuk azt, hogy mikor felnövünk teljesen elfelejtünk tanulni. Ezért aztán, nyájas olvasó, bátran nekieshetsz a tanulás nemes folyamatának, amikor csak kívánod.

Részint mivel nem kisiskolás módszerekkel tanítok, részint mert a kitűzött célod kitartást ad neked; emondhatjuk, hogy a tanulás folyamata nincs életkorhoz kötve. Egyetlen dolog veheti el a keded: ha nincs, vagy nem jó a célod, amelyet kitűztél magad elé.

A célokról egy másik cikkben lesz szó, ezért csak azt írom le, ami a mostani témával kapcsolatos.

Az agyunk idősebb korban másképp működik, mint kisgyermekként. Éppen ezért tanítok olyan módszerrel, ami a felnőtt agynak sokkal jobban megfelel.

Hozzátenném, hogy felnőttként már nem csak a tanulás a feladatod, hanem munkád is van, ami igencsak elveszi az idődet. Ezt kompenzálni nem kis feladat, de nem is lehetetlen.

Íme egy nagyon tudományos írás a tanulási stílusokról:

Úgy tűnik, a kulcskérdés az, hogy az embereknek különböző-e a tanulási stílusa, velünk született adottság-e, vagy a felnövekedés során fejlődik ki vagy sajátítható el? Gyakran mondják, hogy vannak úgynevezett vizuális típusúak, vannak hallás után könnyebben tanulók, másokat a tapintás és az átélés segít a tanulásban. Igazság szerint valójában mindannyian ezeknek a tanulási modelleknek különböző variációit részesítjük előnyben. A tanulási stílusok gondolatának egy másik megközelítése szerint megkülönböztetünk az elejétől végéig mindent megtanulókat, a gondolati vagy tapasztalati úton tanulókat; azokat, akik egy vagy több tárgyat szeretnek csak, a csoportosan vagy egyedül tanulókat stb. Még nincs egységes teória a tanulási stílusokkal kapcsolatban.

http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=oecd-Schuttler-Agy

Nem kívánom azzal növelni a cikk hosszát, hogy mindent részletesen kifejtek.

Elég legyen ennyi: igyekszem a stílusodhoz igazodni, amelyet 2-3 órába tellik megismernem.

Neked elég csak ennyit megjegyezned:

Bár különböző életkorokban az agyad másképpen működik, mindig képes tanulni.

A fentebbi linkre kattintva (ha érdekel) egy nagyon hosszú és terjedelmes cikket olvashatsz a tudomány tanulásról alkotott képéről. Kellemes olvasást!

 3,611 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.