Ne gyűjtsünk tankönyveket!

Mire gondol az ember, amikor tanuláshoz kezd hozzá? Könyvek kellenek. A könyvek tartalmazzák azokat az információkat, amelyek szükségesek a tárgy elsajátításához. Természetesen a különböző könyvek különböző oldalról közelítik meg a kérdéses témakört, ezért szükséges többet megvennünk.

Ily módon fogunk teljes képet kapni a témakörről.

Az iskolába is rengeteg könyvet cipeltünk magunkkal (persze ott sok tantárgy volt), mi sem volt egyszerűbb, mint egy komplett tankönyvcsomagot tartanunk (könyvek, munkafüzetek, nyelvtani összefoglalók, stb…).

Azonban hadd tegyem fel a kérdést, amely bizonyosan benned, nyájas olvasóban is megfogalmazódik: biztosan szükséges ez?

Kis országunkban – ahol a pénz is kicsi, nem csak a hegyek – eluralkodott az a furcsa nézet, miszerint ‘jó lenne minél kevesebbet költeni, hogy annál több maradjon’.
Ez a nyugati, dekadens hozzáállás vezetett el engem is először a fentebb vázolt kérdés feltevéséhez.

A gyors válasz eképpen hangzik: elég nekünk egy füzet és egy tanár, a többit megoldjuk.

És valóban: nem kell első alkalommal bevásárolnunk és elköltenünk legalább 20.000 magyar forintot, ahogy azt előre elkérte az egyik korábbi cég, melynek volt szerencsém büszke alkalmazottja lenni.

minimális összeg az gyermekünk A4-es iskolai füzete és egy otthon kallódó toll, bár ez utóbbiból nálam is kallódik néhány (tudniillik rengeteg színes tollam akad).

Persze a dolog itt nem áll meg, sőt, utunk során rengetegféle könyvet fogunk összegyűjteni, de ezek már az érdeklődési körünknek megfelelőek lesznek.

Hadd osszak meg veled egy rövid példát egy képzeletbeli diákomról:

Ferenc elképesztő módon rajong a Szilás-hegységért. Maga sem tudja, hogyan, de lassan összegyűlik már a szükséges összeg ahhoz, hogy kiutazzon. Azonban ő nem csakturista akar lenni, át akarja szelni a hegységet, méghozzá csakis a két lábát használva.
Ferenc elkezd angolul tanulni, mivelhogy – már csak a segítségkérés miatt is – meg akarja értetni magát az amerikaiakkal.
Tehát elindulunk egy füzettel és egy tollal.

Később, amikor Ferenc már biztonsággal tud olvasni könnyebb szövegeket, vásárol néhány Sziklás-hegységgel kapcsolatos könyvet, illetve szétnéz a neten (természetesen angolul), hogy megszerezhessen minden, a hegységről szóló könyvet.

Illetve vásárol egy nyelvtani összefoglalót és egy útikönyvet, majd mindezt bepakolja az angol füzetével együtt a hátizsákjába és elindul a repülőtérre.

(És nagy büszkeséggel jelentem be, hogy Ferenc túlélte a kalandot – persze csak képzeletben.)

Egy másik (ezúttal rövidebb) példa:

Mariann szeret feladatokat megoldani, imádja a keresztrejtvényeket. Ezért neki sok-sok feladatot/kihívást illik adni, ennek megfelelően útikönyvek helyett őfeladatgyűjteményeket vesz. Ami azért is jó, mert Mariann egy nagy multinacionális cégnél dolgozik, és ahhoz, hogy feljebb lépjen a ranglétrán, szükséges elvégeznie egy gazdasági egyetemet, amelyhez nyelvvizsga kell.

Tudom, 20.000 forint manapság nem minősül sok pénznek, de miért költenénk el fölösleges könyvekre?

Utoljára pedig hadd osszak megy egy listát a lehetséges tankönyvekekről, amelyet az idők során (alkatunknak megfelelően) érdemes lesz beszerzni:

  • Feladatgyűjtemény (rengeteg fajtája van)
  • Szituációs gyakorlatok
  • Szövegfordítás (angol-magyar, magyar-angol; nem csak nyelvvizsgára készülőknek)
  • Könnyített történek (többféle sorozat van, számozás nehézség szerint: 1-6)
  • Nyelvtankönyvek (ajánlott cím: Kis angol nyelvtan – rövid, tömör, hordozható)
  • Szótár (utazáshoz inkább mobiltelefonra, illetve: http://szotar.sztaki.hu)

A lista nem teljes, ha bármilyen ötleted van, akár konkrét könyv, ami neked nagyon tetszik/hasznos, akkor egészítsd ki kérlek (kommentben).

 3,725 total views,  1 views today

About the Author: Chris Kovacs

Technical Consultant, Traveller, Filmmaker & Photographer
Much like most people, I like to be all sorts of things.

__________________________________
P.S.: some of articles are edited and co-written by a mysterious person called Tatjana. But I take all the credit.