Angoltanár Angliából

Tipikus angol vidék az Egyesült Királyságban

Angol tanulni kihívás. Mindegy, milyen életkorban érzi úgy az ember, hogy szüksége van rá, az út ugyanolyan rögös.


Hogyan kezdhetsz el angolul tanulni 3 könnyű lépésben?


A tanárról

Logikus elvárás, hogy az ember megismerje azt, aki végig fogja vezetni az angolul tanulás gyötrelmein, akarom mondani, szépségein. Habár a legegyszerűbb, ha jelentkezel és kapcsolatba lépsz; álljon itt néhány szó közvetlenül Chris Kovacs-tól, saját kezűleg megfogalmazva, csak neked, csak itt:

2007-ben, még egyetem (fiziki/informatika szak), kezdtem el angolt tanítani. Először nyelviskolákban és házhoz menve, majd később már online – haladva a korral.

Nemsokkal később a magyar nyelv csatlakozott a repertoáromhoz, először néhány YouTube video keretében, majd online tanítva.

Szeretném hinni, hogy az évek alatt sok tapasztalatot szereztem és sikerül racionális alapokra helyezve megismertetnem az angol/magyar nyelv szabályait.

Ha röviden jellemeznem kéne a stílust, ahogyan tanítok, akkor valami ilyesmit mondanék: a tanulás során a két legfontosabb dolog tisztán, érthetően elmagyarázni a szabályokat (ahányszor csak kell) és türelemmel lenni azzal szemben, aki el szeretné őket sajátítani. A tanulás egy hosszú folyamat. Az ember nehezen jegyez meg új dolgokat, hiszen az élet során rengeteg információ éri és ezeket nagyon jól megtanulja kiszűrni.


Célok

Ha már elhatároztad, hogy megtanulsz angolul, bizonyosan végig gondoltad, milyen célból teszed mindezt: utazás a nagyvilágban, munka külföldi kollégákkal, költözés külföldre, stb… Az első órákon bizonyosan többször elő fog kerülni ez a téma, mert nagyban befolyásolja, milyen területeket fogunk érinteni a tanulás során. Illetve, magától értetődően, szab valamiféle határidőt egy adott szint elérésére.

Tematika

Az órák a házi feladat ellenőrzéséből és különféle feladatok megoldásából állnak. Ezek a teljesség igénye nélkül:

Kérdések
Mindenkivel előfordul, hogy jártában-keltében találkozik dolgokkal, amik felkeltik a figyelmét: gyűjtsd össze őket, és megvitatjuk.

Szókincs bővítés
Képek, szituációk, videók – bármi, ami érdekesnek tűnhet és kapcsolódik az életedhez.

Nyelvtani teszt megoldása
Nincs is jobb, mint feleletválasztós teszteken elmélkedni és bebizonyítani, hogy minden nyelvtani szabályra emlékszel.

Mondatok írása képről
Bár magasabb szinten többnyire elhagyjuk, kezdőknek remekül megmozgatja a tudását: csak te, egy kép és egy üres papír.

Szöveg fordítás magyarra
Igyekezzük elkerülni a fordítást (például nincs is angolra fordítási feladat), de az angol mondatok elemzéséből és azok magyar megfelelőinek megkereséséből sokat lehet tanulni.

Hallás utáni értés
A rossz (vagy jó?) hír az, hogy ez a feladat nem a tipikus “hallgassunk meg egy szöveget és beszéljünk róla”. Ez a feladat arról szól, hogy pontosan leírd, mi hangzik el egy adott videóban.

Hangos olvasás
Mindenféle akcentus létezik a világon, köztük van a magyar is. A cél nem az, hogy pontosan úgy ejtsük ki a szavakat, ahogyan az angolok, de amit kimondunk az érthetően hangozzon.

Párbeszéd írása
Mielőtt belevetnénk magunkat a beszélgetésbe, érdemes írásban próbálkozni. Ez lehetővé teszi, hogy elmélkedjünk azon, amit szerettél volna mondani és kijavítsuk a hibákat.

Beszélgetés
Ez azt hiszem magáért beszél. Ezt fájt leírni…

Tárgyalás / Vitatkozás
A beszélgetés nem mindig laza és békés. Ha munka során szeretnéd használni az angolt, különösen ha külfölddel üzletelsz, fontos megtanulni, hogyan lehet a nehéz helyzeteket megoldani; milyen kulturális különbségekre kell odafigyelni.

Angol kultúra megismerése
Bár utazáshoz nem feltétlen szükséges, hiszen a világ nagy része nem az angolszász kultúra szerint él, ha valamelyik angolul beszélő országban szeretnél dolgozni, érdemes megismerni a kultúrát.

Angolszász országok történelme
Ha nem is túl részletesen, de fontos tudni róla. Különösen akkor, ha költözni szeretnél.

Nyelvtan kis lépésekben


Árak

Mennyi az ideális óraszám? Nagyrészt attól függ, milyen stílusban szeretsz tanulni.

Heti egy óra bőven elég, ha csak konzultációt szeretnél, mert egyedül kívánsz haladni.
Heti 2-3 óra, ha fel tudsz rá készülni (minden órához adhatsz 1-2 óra készülést), ideális a leggyorsabb haladáshoz, ha inkább együttes erővel preferálod.
Végül pedig heti 4 óra, ha úgy érzed, egyedül biztos nem tudsz készülni (ebben az esetben általában el is hagyjuk a házi feladatot és mindent órán csinálunk).

Persze mindez azért nemcsak a tanulási étvágytól, hanem pénztárcától is függ(het).

Heti óraszámÓradíjPer hétPer hónap
1 x 45 perc9 000 9 00036 000
2 x 45 perc7 50015 00060 000
3 x 45 perc6 00018 00072 000
4 x 45 perc4 50018 00072 000
Az árak forintban értendőek és az ÁFA-t tartalmazzák.

Attól függően, hogy milyen gyorsan szeretnél/tudsz haladni, heti több óra vétele esetén némi kedvezményt vehetsz igénybe. Ezek a között a csomagok között bármikor válthatsz és egyik csomag megvásárlása sem jár hűségidő vállalásával.

Óra időpontok

Ez a táblázat mutatja a lehetséges időpontokat. Sajnos ezek egy jelentős része már foglalt, de mindig van lehetőség egy kis átszervezésre

Fontos:

  • minden angol idő szerint van listázva
  • ez a kép nem mutatja, hogy melyik időpont elérhető
  • hétvégi órák csak speciális esetben foglalhatók és csak 2×45 perces blokkokban

Jelentkezés

Amennyiben szeretnél angolul tanulni, vagy kérdésed van, keress rá a “chrisfromhungary” felhasználóra a facebook-on, vagy Skype-on.